Her öğrencinin hayalinde üniversiteye gitmek vardır. Bu hayali gerçekleştirmek için öğrencilerin geleceğini belirleyen iki sınav yapılır. Bu yazımızda bu sınavlardan ilki olan Temel Yeterlilik Sınavından (TYT) bahsedeceğiz.
TYT sınavını anlatmadan önce sınav sistemini iyi bilmemiz gerekiyor. TYT, YKS sınav sistemi içerisinde olan bir sınavdır. YKS açılımı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak geçer. 2018 yılıyla beraber YKS sistemi tüm öğrencilerin hayatına girmiştir. Bu sınav sistemi üç oturumdan oluşur. Bu oturumlardan ilki Temel Yeterlilik Testidir. Peki, TYT sınavı nedir? Detaylıca inceleyeceğiz.
TYT, üniversiteye girmek isteyen öğrenciler için hazırlanmış bir sınavdır. Açılımı, Temel Yeterlilik Testi olarak geçer. Bu sınava giren kişiler toplamda dört alandan sorumludur. Bu alanlar; Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimlerdir. Bu sınavda, öğrencilerin karşısına lisenin ilk iki senesinde öğrenilen konular çıkar. TYT sınavı, tüm öğrencilerin sorumlu olduğu bir sınavdır. İlk oturum olan bu sınavda bölüm ayrımı yoktur. Bu sınav sonucunda öğrenciler iki yıllık bölümleri tercih edebilirler. TYT sınavının AYT sınavına etkisine %40’tır.
TYT sınavında toplamda 120 soru vardır. Öğrencilere verilen süre ise toplamda 135 dakikadır. Soru dağılımını aşağıda görebilirsiniz.
TYT sınavında öğrencilerin yapması gereken bir baraj puanı bulunur. Bu puan 150 olarak belirlenmiştir. 150 puanın altında kalan öğrencilerin sınavları hesaplanmamaktadır. Barajı geçmeniz için ortalama 15-20 soru netiniz olması gerekir.
TYT sınavından tercih yapacak öğrenciler, iki yıllık ön lisans bölümlerinin hepsine giriş yapabilir. Bölümlere örnek olarak İlk ve Acil Yardım Bölümü, Anestesi, Ağız ve Diş Sağlığı, Adalet, Bilgisayar Programcılığı, Hava Lojistiği, Aşçılık, Sosyal Hizmetler, Reklamcılık, Odyometri, Fizyoterapi, Çocuk Gelişimi, İç Mekan Tasarımı, Diyaliz, Radyo ve Televizyon, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Bankacılık ve Sigortacılık, Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri diyebiliriz.